despre bebele fara somn

“Cum doarme bebelusul tau? Doarme toata noaptea”? Aceste intrebari sunt familiare parintilor cu copii mici. Somnul linistit neintrerupt, “normal” este lege pentru parinti. Un copil poate avea un somn neintrerupt (linistitor) insa acest lucru este un vis indepartat pentru multe familii. Acesta este probabil cel mai disputat subiect pe forumurile online si este o intreaga industrie, care sa-i ajute pe parinti sa gaseasca traingul potrivit pentru ca bebelusii lor sa doarma cat mai mult.

Site-ul BuzzFeed News a stat de vorba cu doi dintre expertii din domeniu pe tema somnului la bebelusi. De ce bebelusii se scoala in timpul noptii si de ce acest lucru poate sa fie un lucru bun? Raspunsul la toate aceste intrebari, aici:

  1. DE CE SE SCOALA BEBELUSII NOAPTEA? PENTRU CA ASA TREBUIE! 🙂

Peter Fleming este profesor in sanatatea pentru sugari si psihologia dezvoltarii, de la Universitatea Bristol, si considera ca, daca bebelusii trebuie sa doarma toata noaptea, este o idee a secoului XX. Da, este cat se poate de natural pentru bebelusi sa se trezeasca des.

“Bebelusii nu sunt conceputi ca sa doarma perioade lungi de timp. Nu este bine pentru ei si nu exista absolut nici o dovada ca ar exista vreun beneficiu pentru cineva care are un copil care doarme mai mult si mai consistent,” he tells BuzzFeed.

“Acesta nu este probabil ce ar dori sa auda majoritatea parintilor”“

2. NIMENI NU DOARME neintrerupt TOATA NOAPTEA. NICI MACAR ADULTII.

Darcia F. Narvaez profesor de psihologie la Universitatea Notre Dame University, afirma ca principala conceptie gresita pe care o au parintii despre somn este aceea ca fiecare doarme in mod normal 8 ore pe noapte. Gresit!

“Adultii nu dorm toata noaptea, doar ca ei uita ca au momente cand se mai trezesc”  a declarat pentru BuzzFeed. “Adunam orele de somn in cele 8 ore, deoarece in timpul zilei muncim, dar acest lucru nu este normal daca te uiti la istoria umanitatii”

“Este normal sa avem momente cand ne trezim si perioade scurte de somn. Vanatori-culegatori dormeau 2 ore, apoi se trezeau pentru urmatoarele 24 de ore.”

3. BEBELUSII SE NASC MAI DEVREME DECAT ALTE ANIMALE – EI AU NEVOIE DE UN CONTACT DIRECT SAU de un fel de “uter extern”.

Bebelusii se nasc cu 9 pana la 18 luni mai devreme in comparatie cu alte animale”, afirma Narvaez. “Alte animale sunt capabile sa mearga si sa manance – spre deosebire de noi oamenii care nu putem face acest lucru. Noi aratam ca un fel de fetusi.

“Acest lucru inseamna ca este de dorit sa-ti calmezi pe bebelusul in timp de sistemele neurologice se finalizeaza deoarece bebelusii au dezvoltat  doar 25% din dimensiunea creierului unui adult, si o multime de sisteme care nu si-au atins pragul si parametri inca. Acestia presupun o buna ingrijire – ca intr-un uter extern sau cuib. Noi numim acest proces nisa sau cuibul in plina dezvoltare si evolutie.

4. BEBELUSII CARE SE TREZESC MAI DES NOAPTEA SUNT ASOCIATI CU O INTELIGENTA MAI RIDICATA SI O SANATATE MENTALA MAI BUNA

Potrivit lui Fleming exista o legatura intre “nivelurile ridicate de dezvoltare a abilitatillor intelectuale si faptul ca bebelusii nu dorm toata noaptea”, in timp ce Narvaez afirma ca bebelusii care sunt tinuti mai aproape de parinti si ale caror nevoi le sunt satisfacute intr-un timp ai scurt, vor dezvolta “o capacitate de empatie si auto-reglare mai mare, o constiinta mai dezvoltata, inntr-un alt studiu aratanu-se ca vor avea inclusiv abilitati cognitive mai mari si depresie mai putina.”

5. BEBELUSII AU UN CICLU DE SOMN MAI SCURT DECAT ADULTII

“Adultii au tendinta sa aiba un ciclu de somn de 90 de minute, dupa care aproape sau poate de tot sa sa ajunga in punctul in care se scoala, dupa care sa adoarma la loc “afirma Fleming.

“Inainte sa devenim constienti ca ne-am trezit, dupa care sa adormim la loc, in toiul noptii avem tendinta sa avem doua sau trei cicluri de somn. Bebelusii au un ciclu de somn de 60 de minute.”

Acest lucru inseamna ca este normal ca bebelusii sa se foiasaca dupa care sa se trezeasca – spre deosebire de adulti care se chinuie sau le este mai greu sa adoarma la loc.

  1. Bebelusii au nevoie de parintii lor ca sa ramana calmi. plansul indelungat ii streseaza, chiar si dupa ce s-au linistit.

Un studiu din 2011 a descoperit ca bebelusii invata pana la urma sa nu mai planga cand sunt lasati sa se linisteasca singuri in timpul  “antrenamentului de adormit” sau in cel al “plansului controlat “. Reversul? In timp ce stresul scade la parinti, nivelul de stres al bebelusilor creste!

Narvaez explica: “ceea ce bebelusul invata este sa planga la semnal. (pay to signal).  Corpul acestuia trece printr-un ciclu: la inceput este confortabil, apoi incepe sa simta cum creste nivelul hormonilor de stres in speranta ca parintele este acolo ca sa-l calmeze, antrenament care are ca scop sa-i mentina nivelul stresului constant, la un nivel calm.

“Daca parintele inca nu vine, sistemnul simpatic se activeaza pe modul – it’s fight or flight, trebuie sa te grabesti, urmeaza sa mor  aici daca nu primesc atentie. Daca acest lucru nu functioneaza atunci se activeaza sistemul parasimpatic care il fac pe bebelus sa se blocheze sau sa lesine. Aceasta este o reactie extrema, ca sa nu-si foloseasca toata energia si apoi sa moara”.

  1. BEBELUSII DORM IN TIMPUL ZILEI SI SE TREZESC NOAPTEA CA SA SE ASIGURE CA TI-AU CAPTAT TOATA ATENTIA (NAZDRAVANII:))

” Tipic, bebelusilor le place sa doarma in timpul zilei si de la 6 pm pana la 12 noaptea gasesc momentul in care acestia se trezesc cat mai des”, Fleming.

“Biologic acesta este un mare avantaj deoarece vor avea parte de mai multa atentie din partea parintilor la acel moment al zilei deoarece sunt mai putine  distrageri. Din punct de vedere biologic, ceea ce face bebelusul este complet normal si gentil. Doar ca nu se potriveste cu asteptarile secolului 21.”

8. ideal, BEBELUSII NU AR TREBUI SA FIE  SEPARATI DE PARINTII LOR, INTR-O alta CAMERA SAU dIN PATUtul LOR.

Mr Fleming: “daca ne intoarcem la istoria evolutionista a oamenilor, bebelusii au fost tot timpul intr-un contact apropiat si permanent cu mama lor, care ii purta peste tot.”

” Am lucrat mult in Africa si in alte zone difersificate, unde bebelusii erau carati de mama lor peste tot. Acestia dormeau cand aveau nevoie de somn si se trezeau cand simteau aceasta nevoie, bebelusii fiind intr-un contact permanent cu mama lor profitand de alaptat oricand.”

” Daca bebelusul este constant cu mama lui, ideea ca el ar avea nevoie de mai mult somn nu mai este sustinuta. In majoritatea colturilor lumii si pentru majoritatea bebelusilor de pe aceasta planeta aceasta regula este valabila.”

Fleming afirma ca exista dovezi care arata riscul ridicat al sindromului de moarte infantila printre copiii care dorm in camere separate. (Aoleu, nu creeed.. :)))

  1. DE ACCEA DORMITUL impreuna ESTE O TEHNICA POPULARA IN INTREAGA LUME: BEBELUSII TANJESC DUPA CONTACTUL FIZIC SI SE POT SUPARA atunci CAND NU-L PRIMESC.

Fleming sustine ca dormitul impreuna – a imparti patul cu bebelusul – este un lucru mai mult decat obisnuit in lume decat ar putea sa creada oamenii.

“Daca ideea de a imparti suprafata de dormit cu bebelusul tau este gresita, anormala sau ciudata atunci acest lucru este un nonsens. Majoritatea oamenilor (nu si romanii:)) vor considera ca este bizar  – 90% din bebelusi dorm in acest mod in fiecare noapte si peste jumatate de milion de ani de evolutie acest lucru a fosti ncadrat in norma.“

Fleming admite ca nu este posibil un contact permanent cu bebelusii atata timp cat parintii muncesc, dar se pot face compromisuri, cum ar fi contactul cat se poate de apropiat in timp ce parintii sunt in preajma copiilor lor.

Chiar daca rabdarea iti este pusa la incercare sau in ciuda a ceea poate ai auzit, este natural ca bebelusii sa se trezeasca in timpul noptii. 

Bebelusii sunt setati ca sa le fie indeplinite nevoile de mamica sau tatic, in timpul noptii, aflandu-se permanent in contact apropiat, cu mult alaptat. si citez: And there isn’t much we can do about it. 🙂

As Fleming puts it: “One needs to remember that society changes faster than biology. A biological pattern that’s taken half a million years to develop can’t just be suddenly ignored and turned around. Particularly when there’s no advantage in doing so.”

Articolul original: http://www.buzzfeed.com/patricksmith/its-evolution-baby

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s