de ce nu doarme bebele tau toata noaptea

Am iesit vreo 3 ore in parc cu o prietena vorbareata si nu am apucat sa termin traducerea, dar maine revin cu materialul complet. Iata draftul, instead. Multumesc!

“Cum doarme bebelusul tau? Doarme toata noaptea”? Aceste intrebari sunt familiare parintilor cu copii mici. Somnul linistit neintrerupt, “normal” este lege pentru parinti. Un copil poate avea un somn neintrerupt (linistitor) insa acest lucru este un vis indepartat pentru multe familii. Acesta este probabil cel mai disputat subiect pe forumurile online si este o intreaga industrie, care sa-i ajute pe parinti sa gaseasca traingul potrivit pentru ca bebelusii lor sa doarma cat mai mult.

Site-ul BuzzFeed News a stat de vorba cu doi dintre expertii din domeniu pe tema somnului la bebelusi. De ce bebelusii se scoala in timpul noptii si de ce acest lucru poate sa fie un lucru bun? Raspunsul la toate aceste intrebari, aici:

1. de ce se scoala bebelusii noaptea? pentru ca asa trebuie! 🙂

Peter Fleming este profesor in sanatatea pentru sugari si psihologia dezvoltarii, de la Universitatea Bristol, si considera ca, daca bebelusii trebuie sa doarma toata noaptea, este o idee a secoului XX. Da, este cat se poate de natural pentru bebelusi sa se trezeasca des.

“Bebelusii nu sunt conceputi ca sa doarma perioade lungi de timp. Nu este bine pentru ei si nu exista absolut nici o dovada ca ar exista vreun beneficiu pentru cineva care are un copil care doarme mai mult si mai consistent,” he tells BuzzFeed.

“Acesta nu este probabil ce ar dori sa auda majoritatea parintilor”“

2. nimeni nu doarme cu adevarat toata noaptea. nici MACAR adultii.

Darcia F. Narvaez profesor de psihologie la Universitatea Notre Dame University, afirma ca principala conceptie gresita pe care o au parintii despre somn este aceea ca fiecare doarme in mod normal 8 ore pe noapte. Gresit!

“Adultii nu dorm toata noaptea, doar ca ei uita ca au momente cand se mai trezesc”  a declarat pentru BuzzFeed. “Adunam orele de somn in cele 8 ore, deoarece in timpul zilei muncim, dar acest lucru nu este normal daca te uiti la istoria umanitatii”

“Este normal sa avem momente cand ne trezim si perioade scurte de somn. Vanatori-culegatori dormeau 2 ore, apoi se trezeau pentru urmatoarele 24 de ore.”

3. bebelusii se nasc mai devreme decat alte animale – ei au nevoie de un contact direct sau an “external womb”.

Bebelusii se nasc cu 9 pana la 18 luni mai devreme in comparatie cu alte animale”, afirma Narvaez. “Alte animale sunt capabile sa mearga si sa manance – noi nu putem face acest lucru. Noi aratam ca niste fetusi.

http://www.buzzfeed.com/patricksmith/its-evolution-baby

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s