cel de-al saselea simt

Indiferenta, neglijenta, abuzul se deghizeaza in muuulte forme. Pur si simplu, absenta empatiei este un alt mod de a privi lumea (viata). Life Without Zero-Positive? sau Super-empathy?

Tu cat de increzatoare esti in previziunile tale? Abilitatea de a-i intelege pe ceilalti este o teorie interesanta (teoria mintii). A intra in mintea cuiva, inseamna disponibilitatea de a te pune in pielela interlocutorului, intelegand si nevoile celuilalt. Si cum putem cunoaste mintea celorlalti, (mind reading) daca abia o intelegem pe-a noastra? Pentru inceput este de ajutor o imbratisare. 🙂

Mindreading nu se refera la magie, sau la tainele cititului in globul de cristal, ori la cum sa accesezi telepatic mintea blondei de la bar. :)) Educatia socio-emotionala este cheia intelegerii noastre in raport cu oamenii din viata noastra. In engleza se numeste Social and emotional learning (SEL). SEL este un proces prin care copiii si adultii acumuleaza si aplica in mod eficient cunostintele, atitudinile si abilitatile necesare ca acestia sa-si inteleaga emotiile, sa le gestioneze, sa-si seteze si sa atinga scopuri pozitive, sa simta si sa exprime empatia pentru ceilalti, sa stabilieasa si sa mentina relatii pozitive si nu in ultimul rand sa ia decizii responsabile.

Cu putina bunavointa si antrenament, interactiunile sociale se pot imbunatati daca folosim niste trucuri simple dar eficiente. Exista niste tehnici de mindreading pe care le putem pune in aplicare, in fiecare zi, deoarece astfel putem sa descoperim ceea ce simt, ce doresc sau ce intentioneaza sa faca interlocutorii sau adversarii nostri. Una dintre metode este sa privim lucrurile si din perspectiva celuilalt. Acest gen de mind reading ne poate ajuta sa construim si ulterior sa pastram relatiile care conteaza cel mai mult pentru noi, sa ne cladim reputatia dorita in ochii celorlalti, sa muncim mai bine in echipa, etc. Conform lui Nicholas Epley, vietile noastre sunt ghidate sa interfereze cu ceea ce gandesc, ce simt si ce doresc oamenii de langa noi. Esti pregatita pentru revelatia zilei. Acesta este cel de-al saselea simt, real: tu esti a mind reader.

Being able to empathize means being able to understand accurately the other person’s position, to identify with “where they are at.” It means being able to find solutions to what might otherwise be a deadlock between incompatible goals. Empathy makes the other person feel valued, enabling them to feel that their thoughts and feelings have been heard, acknowledged, and respected. Empathy allows you to make a close friend and to look after the friendship. – Simon Baron-Cohen-The Science of Evil_ On Empathy and the Origins of Cruelty-Basic Books

Suntem niste fiinte sociale, iar pentru a avansa in viata (evolua), pentru succes, trebuie sa cooperam unii cu ceilalti. Like it or not! Spune sau nu adevarul? Ma iubeste sau nu? Ce doresc oamenii din jurul meu cu adevarat? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile de baza (importante) pe care ni le punem in fiecare zi. Este esential sa cunosti (citesti) mintea celorlalti, deoarece cunoscandu-le mintea le poti anticipa gandurile, ceea ce vor sa spuna inainte ca acestia sa spuna, sa intuiesti ceea ce vor sa faca, inainte ca acestia sa stie acest lucru si, nu in ultimul rand, sa preconizezi miscarea oponentului tau, inainte ca acesta sa treaca la treaba (fapte). Iar in cel mai bun caz, asa cum ne spune si autorul, un astfel de exercitiu de mind reading  can be a thing of coordinated beauty.

Sometimes a sense of humility is the best our wise minds can offer, recognizing that there’s more to the mind of another person than we may ever imagine.

In completare, mindreading este un proces natural pe care il folosim tot timpul, in mod automat si, de cele mai multe ori, la nivel inconstient. Este modul natural prin care interpretam, prezicem si participam la modelarea comportamentului social si in comunicare. Oamenii atribuie stari mentale altor oameni, stari precum: ganduri, dorinte, cunostinte si intentii. Dupa multi ani de research, se pare ca autismul are la baza “mindblindness” acesta fiind rezultatul unui impediment selectiv in mindreading.

Nicholas Epley-Mindwise_ How We Understand What Others Think, Believe, Feel, and Want-Knopf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s