Educa emotiile copilului tau

n-TODDLER-large570Micutula tau copil are toate sansele de a creste emotional daca TU, parintele, devii un foarte bun antrenor de emotii. 🙂

Pentru a-i recunoaste emotiile, pozitive si negative, tu ai nevoie sa cunosti mai multe “secrete”, din educatia emotionala, care constau in urmatoarele 5 directii mega importante, elaborate de celebrul John Gottman:

  1. Constientizeaza emotiile copilului tau. Constientizarea emotionala presupune abilitatea de a recunoaste emotiile copilului tau, dar si de a-ti identifica propriile sentimentele si de a fi sensibila la emotiile altor oameni. Copiii, ca si adultii, au si ei setul lor de emotii, chiar daca le pot articula sau nu. Un copil de 3 ani nu iti va spune: ” Imi pare rau ca am fost atat de nervos in ultima vreme.” Sau un copil de 8 ani nu iti va spune: “Ma simt atat de trist atunci cand tu si tata va certati pentu bani” dar el ar putea sa simta acest lucru.
  2. Recunoaste emotia ca pe o sansa de intimitate emotionala si invatare. In timp ce unii parinti incearca sa ignore sentimentele negative ale copiilor lor, in speranța ca acestea se vor stinge, emotiile rarerori se evapora de la sine. In schimb, sentimentele negative dispar atunci cand copiii pot vorbi despre aceste emotii, le recunosc si ulterior se simt intelesi. Face sens ca sa recunosti emotia  la un nivel incipient,  inainte ca aceasta sa escaladeze la cote alarmante. Abordarea sentimentelor la un nivel cat mai scazut de intensitate, inainte ca acestea sa degenereze in conflict, ofera familiei sansa de a practica activ ascultarea si abilitatile de rezolvare a problemelor, in timp ce miza este inca mica. Astfel, copilul invata  ca tu esti aliatul lui, gasind impreuna o cale de rezolvare/colaborare. Apoi, in cazul in care apare o problema, veti putea face fata situatiei impreuna.
  3. Asculta cu empatie si valideaza sentimentele copilului tau. Pe masura ce copilul isi dezvaluie emotiile, reflecta la ceea ce el iti spune. Acest lucru il va asigura pe adoratul tau copil ca este ascultat cu atentie si ca sentimentele lui sunt validate. Pentru a regla emotiile fiintei dragalase,  ai nevoie si de o atentie sporita la limbajul corpului, expresiile faciale si gesturi. Pur si simplu reflectezi la ceea ce ai observat la el. De exemplu, poti spune: “Pari un pic obosit astazi“, sau ”Am observat ca te-ai incruntat atunci cand ai vorbit de recital” și aștepti raspunsul copilului tau.
  4. Ajuta-l pe copilul tau sa isi verbalizeze emotiile. Deci ai inteles. :)) vocabularul emotional este esenta unei comunicari eficiente. Daca vrei sa-l ajuti pe copilul tau, atunci invata-l cum sa isi gaseasca cuvintele pentru ceea ce simte. Ofera-i tu cuvintele potrivite, deoarece acest lucru il poate ajuta sa transforme o senzatie de disconfort infricosatoare, in ceva definit ca pe un sentiment normal din viata de zi  cu zi. Furia, tristetea, suferinta, tensiunea si teama devin experiente pe care toata lumea le simte si le gestioneaza. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ii spui copilului tau ce trebuie sa simta. Inseamna pur și simplu ca-l ajuti sa-si dezvolte un vocabular emotional, cu care poate sa-si exprime propriile emotii.
  5.  Seteaza limite in timp ce il ajuti sa-si rezolve problema. Acest proces include identificarea obiectivelor, gandirea si evaluarea solutiilor posibile, astfel incat sa il ajuti pe copilul tau sa gaseasca singur o solutie, intelegnd astfel ca anumite comportamente sunt inadecvate si nu sunt tolerate. Atunci cand copilul alege singur o solutie la o problema care nu funcționeaza, atuni poti sa-l ajuti in mod corespunzator. Acest lucru il  va invata pe copilul tau sa persevereze. Chiar si atunci cand o idee nu este buna asta nu inseamna ca efortul lui este un esec total. Acest lucru subliniaza faptul ca totul face parte din procesul copilului de invatare, deoarece fiecare ajustare il poate aduce si mai aproape de un rezultat mult mai bun.

In concluzie, copilul care isi dezvolta inteligenta emotionla este acel copil, norocos, care va putea avea succes in viata personala si sociala.  

Sursa: traducere din Raising An Emotionally Intelligent Child by John Gottman (Simon and Schuster)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s