somnul… detoxifica creierul

Cele mai profunde mistere in domeniul stiintei au implicat dintotdeauna fenomene dintre cele mai naturale. Pamantul se invarte – da sau nu ? Ce este soarele ? Aceste doua mistere au fost deslusite, dar un al treilea “de ce dormim?” inca NU.

Ne petrecem aproape o treime din viata dormind, dar stiinta inca nu stie ce functie implica acest timp de odihna. Noi stim ca atunci cand omul nu doarme perioade mai lungi de timp, sau nu se ohihneste suficient , el dezvolta o serie de probleme, dintre care tulburarile de invatare si de luare a deciziilor, etc. Chiar si  memoria este afectata… 🙂

Cea mai mare perioada de privare de somn a fost inregistrata de un student care a stat treaz aproximativ 11 zile, record stabilit de un elev de 17 ani, la un targ de stiinta. De asemenea, experimentele cu soareci au demonstrat ca daca nu dorm mai mult de doua saptamani, acestia mor. Dar… de ce?

Acum, cercetatorii au descoperit ceea ce pare a fi inceputul unui raspuns: “Putem demostra ca in timpul somnului creierul se “curata” declara Dr. Maiken Nedergaard,  autoarea studiului efectuat la Rochester Medical Center.

Experimentul s-a axat pe fluxul de fluid glymphatic din spatiile dintre celule ale creierului de soricel. :). Aceste fluide actioneaza precum un sistem de canalizare, drenand procesele reziduale din activitatea craniana. Nedergaard a constatat ca spatiul dintre celulele creierului a crescut cu 60 la suta la soarecii care au fost adormiti, comparativ cu cei care au ramas trezi. Acest lucru a permis lichidului glymphatic sa curga mult mai liber, eliminand substantele reziduale din creier, proces mult mai eficient in timpul somnului.

“Creierul are la dispozitie o cantitate limitata de energie si pare ca trebuie sa “aleaga” intre doua stari diferite, functionale: treaz si constient, sau adormit si detoxifiat. Te poti gandi la acest proces ca la o petrecere. Iti poti distra oaspetii, sau poti face curat in casa, dar nu poti face cele doua lucruri in acelasi timp.” a spus Nedergaard

Aceasta descoperire este un mare pas inainte pentru a intelege de ce dormim si de asemenea ce implicatii importante are precum Alzheimer (care pare a fi un proces de deseuri toxice acumulate in creier).

Mai multe: http://www.urmc.rochester.edu/news/story/index.cfm?id=3956

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s